AS A SILKWORM WEAVING & DYING AWAY AMID ITS PERFORMANCE

AZRA HODŽIĆ - ČITAJUĆ ZBIRKU ESEJA "SKUPA"

MELIKE SALIHBEG BOSNAWI

Kadar iz performansa JEDNA TE ISTA, jedan od brojnih kojima je Melika Salihbeg Bosnawi ilustrirala svoju knjigu eseja SKUPA, štampanu u sjajnom dizajnu akademske slikarke Sabine Trnka. 

Nakon susreta sa kreativnim prostorom u okviru kojeg boravi Melika Salihbeg Bosnawi, nakon razumijevanja njenih instalacija, susrela sam se sa performansima po kojima je Salihbeg Bosnawi poznata široj javnosti. Slušajući od mojih prijatelja na koji način je “omamljivala” publiku u toku promocija svojih umjetničkih djela, izdvojit ću njihovu fasciniranost za vrijeme multimedijalnog čitanja njene poeme Sreberenica je zvijezda padalica, koja je izvedena u Domu Armije, kao i performansa kojeg je naslovila Jedna te ista, izvedenog u toku promocije knjige-drame Citadella Svjetla, u Kuršumli-medresi, krajem 2008. Prisustvujući i sama promocijama-performansima nekih njenih djela (Miomiris gnoze, u Pozorištu mladih, početkom, i Na krik gazele zastat u atrijumu Fakulteta islamskih nauka, krajem 2006 godine, shvatila sam da Melika S. Bosnawi u potpunosti integriše u sebi pojam umjetnice. Dakle, Bosnawi nije samo književnica, ili kako bi se ona igrala rodovima u bosanskom jeziku, književnik, već potpun umjetnik. 

Zbirka eseja Skupa, čijoj promociji prisustvujete, jedna je od najinovativnijih zbirki koje imate priliku držati u ruci. Ona je ne samo svojom formom, koja je zanimljiva i narušava svaki horizont očekivanja, već, najprije, svojom sadržinom toliko zanimljiva da se čita u jednom dahu. Bez obzira na to što će Vas ličnost ove umjetnice provodati iz jedne dimenzije umjetnosti u drugu, što će Vas u jednom trenutku isprovocirati jer ste se pripremili za čitanje čiste ogoljene književnosti, knjiga će, i svojim ilustracijama i svojom tekstualnom sadržinom, dojmiti svakog pažljivog čitatelja.

. . . . . . . . . . . . . .
  • Follow me on Academia.edu
  • Log in or create an account

    fb iconLog in with Facebook
    Our website is protected by DMC Firewall!