AS A SILKWORM WEAVING & DYING AWAY AMID ITS PERFORMANCE

MEISTER ECKHART - ČOVJEK BOŽANSKE UTJEHE

Iz djela: 

"Stoj na vratima u kući Božjoj! "Kuća Božja" to je Jedinstvo njegova bitka! Ono što je jedno najbolje se drži sasvim za se samo. Stoga Jedinstvo stoji kod Boga i Boga drži na okupu te ništa ne pridodaje.
Iz propovjedi 19, Sta in porta domus domini et loquere verbum
 (Jer. 7,2) 

"O čudo nad čudima, kakvo je to plemenito podnošenje kad bitak duše ne može podnositi ništa drugo nego jedino čisto Božje jedinstvo!" 
** 42. Propovijed, Obnovite se u svom duhu . . . , Renovanimi spiritus mentis vestrae (Eph. 4,23)

. . .  svjedok mi je vječna i stalna istina, kad kažem da ovom svjetlu nije dosta (ni) jednostavnog, zaustavljenog božanskog bitka, što niti daje niti uzima: (nego) ono hoće u jednostavni temelj, u tihu pustinju, u koju nikad nije zavirila različitost, ni Otac ni Sin ni Duh Sveti. U toj najdubljoj intimnosti, gdje nitko nije doma, ondje se (tek) ovo svjetlo zadovoljava i u njoj je ono intimnije nego u samomu sebi. Jer ovaj temelj jest jednostavna tišina, koja je u samoj sebi nepokretna, ali ova nepokretnost pokreće sve stvari i daje sve one "živote" koji, razumom obdareni, u sebi žive. 
*** Iz 34 Propovijedi (koja, nota bene! nema naslova. Zato što je "htio znati više nego što je potrebno", uslijedila je BULA IVANA XXII, "In agro dominico", od 27. ožujka 1329. u kojoj se osuđuje 28 teza Meistera Eckharta. Od kojih, na primjer, u 23. kaže: 

"Bog je na sve načine i u svakom pogledu samo Jedan, tako da se u njemu samomu ne da naći nikakva množina, niti u razumu niti izvan razuma; tko naime vidi dvojstvo ili razliku, taj ne vidi Boga, jer Bog je Jedan, izvan svakog broja i iznad svakog broja, i ne spada ni s čim skupa u Jedno. Iz toga slijedi: u samom Bogu, prema tomu, ne može postojati niti biti spoznata nikakva razlika".

"Bog je unutra, ali smo mi vani; Bog je kod kuće, ali smo mi stranci. Bog je kod kuće, mi smo ti koji smo izašli van."
  • Follow me on Academia.edu
  • Log in or create an account

    fb iconLog in with Facebook
    DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd