AS A SILKWORM WEAVING & DYING AWAY AMID ITS PERFORMANCE

NEPOSLUŠNA KĆI PLEMENITE HASANAGINICE

GENERACIJI KOJA SAD LISTA OVAJ WEB

pismo slovenačkom književnom kolegi Veni Tauferu, dato u prilogu bez komentara, a uz to pisano davnih devedesetih prošloga stoljeća, može se učiniti kao sasma zastarjelo, moderno engleski rečeno outdated. Pa ipak:

DA BISMO ZNALI ČITATI NAŠE DANAS,
MORAMO NAUČITI ČITATI NAŠE JUČER

Bismi'lllâh

Poštovani kolega Taufer,
Neka je mir na Vas. Želim, prije svega, izraziti svoju zahvalnost Društvu slovenskih pisateljev i njegovoj Komisiji za zaščito mišljenja in pisanja, potpisanim i drugim kolegama i kolegicama književnicima iz Slovenije, kao i Vama osobno na zalaganju, putem vašeg Otvorenog pisma javnosti . . . za zaštitu i mojih ljudskih prava i sloboda koje mi se u ovoj zemlji tako nečovječno i brutalno uskraćuju već punih osam godina. Od trenutka kada sam se javno, u skladu sa njenim načelima, očitovala kao pripadnik islamske vjere. Ma kakvi bili rezultati vašeg prosvjeda protiv kršenja ljudskih prava i dostojanstva u Jugoslaviji, u mom i u drugim slučajevima, on je već ispunio svrhu kao znak postojanja ljudske sućuti i solidarnosti u svijetu koji sve više prestaje ličiti na ljudsko stanište.

. . . . . . . . . . . . . . 

Da sam prije mog kontakta sa Vama gledala posljednju viđenu epizodu ove tv serije, ja bih vas zamolila da umjesto mene uzmete u zaštitu identitet, pravo, čast i dostojanstvo jednog književnog lika. Plemenite Hasanaginice (iz prelijepe muslimanske balade), moje majke i nane, i majke i nane moga naroda koja ga je zadojila mlijekom nijemog otpora kao jedinog historijskog čina, i umiranja od tuge zbog nepravde kao jedinog oblika borbe.

Upravo u činjenici što sam ja neposlušna Hasanaginicina kći, i unuka, i praunuka, čija pobuna, za razliku od njene, podrazumijeva bar pobunjenu riječ, a umjesto umiranja od tuge zbog nepravde kao jedinog oblika borbe, borbu protiv nepravde po cijenu umiranja, molim vas da upravo u toj činjenici potražite prave, skrivene razloge moga dugogodišnjeg trpljenja pogroma, više hapšenja i zatvaranja i najave, kako se čini, i bukvalnog fizičkog uništenja. Ja nisam jedina Hasanaginicina kći (i unuka, i praunuka) koja ima što reći, ali sam, na žalost, za sada jedina koja se usudim glasno to reći. Zato najbolji, najsigurniji i trajan način da se ta zakašnjela Hasanaginicina pobuna protiv slijepe poslušnosti pred još sljepljom vlasti ušuti i time učini nepostojećom jest hapšenje, moralno i političko blamiranje, zatvaranje, intelektualno i umjetničko ubijanje, reduciranje na nivo bezimene i time nepostojeće žrtve jednog pogroma koji se samozvano proglasio, krijući ko zna koje svoje lice, humanizmom, socijalizmom, komunizmom, demokracijom, Jugoslavijom. 

>>>

  • Follow me on Academia.edu
  • Log in or create an account

    fb iconLog in with Facebook
    DMC Firewall is a Joomla Security extension!