AS A SILKWORM WEAVING & DYING AWAY AMID ITS PERFORMANCE

ŠTA BESTIDNOST ZNA O STIDU?

Ima li iko od vas sposoban da se zastidi?
Ima li iko da se prenerazi?
Jeste li vi uistinu sposobni za stid?

pita niko drugi doli donja Bestidnica, u ime bestidnikaa!


(Ovdje pod mojim naslovom i nakon moga komentara, nadjite sjajnu Fiskovu analizu pro/zivke na stid, odglumljenu u UN od strane Samanthe Power, US ambasadorke u Ujedinjenim nacijama, u kojem ista sikće na sirijski režim i njegove saveznike zbog situacije u Halepu).

Sjeća li se iko ko je 'čuvao' Srebrenicu kad je "pala" jula/lipnja 1995?! Za one koji umiju da se sjećaju odgovor je: Holandski bataljon! Mirovnjaci UN-a!!!! Ali u Bosni, i Hercegovini, podrazumijeva se! od-samozadovoljstva-pjane-novine i novinari misle za vas, misle da misle i političari, i vječno pijani žurnalisti, i samoljubne vjerske zajednice, i strane kakve sve ne organizacije, i bgd. nataše i domaći endjioi, i koji sve ne hohštapleri sa kugle zemaljske?! 

Zašto onda Samantha šalje šamare na sve strane svijeta! Čista drama srama i bezumlja! No stari dobri Robi se ne da, časni novinar Robert Fisk, kojeg u Bosni jedva da ko zna, istoj glasnogovornici američkog bezumlja posred lutkarskih Ujedinjenih nacija otporučuje na dan 15. Prosinca 2016. (u mom prijevodu) ovako:

«Dakle, tamo je bila  Samantha Power obavljajući svoj djelić "stida" u UN-u. "Zar nema ni jedan barbarski čin protiv civila, ni jedno ubojstvo djeteta koje se podvuče pod vašu kožu, koje vam malčice ne izazove jezu?", upitala je američka ambasadorka pri UN-u Ruse i Sirijce i Irance. Govorila je o Halabdži, Ruandi, Srebrenici "i, sada, Halepu".

Čudno, da! Jer kad je Samantha govorila o "barbarizmu protiv civila" u Halepu, ja se sjetih penjanja preko mrtvih palestinskih civila, masakriranih u izbjegličkim kampovima Sabra i Šatila, u Bejrutu 1982., poklanih od strane izraelskih prijatelja - libanonske milicije, dok je Izraelska armija, Vošingtonski najmoćniji saveznik na Bliskom istoku - promatrala. Ali Samantha to nije spomenula. Možda nije bilo dovoljno mrtvih Palestinaca? Samo 1.700 ubijenih, uključujući žene i djecu. Halabdža je imala do 5.000 mrtvih. Ali Sabra i Šatila su me sigurno cijela "prestravile" u to vrijeme.

A onda se sjetih monstruozne američke invazije na Irak. Možda pola miliona mrtvih. To je jedna od statistika za mrtve u Ruandi. Svakako daleko više nego srebreničkih 9.000 mrtvih. I mogu vam reći da me je pola miliona iračkih mrtvih "prestravilo", prilično mnogo, da i ne spominjem mučenja i ubistva u CIA-a istražnim centrima u Afganistanu kao i u Iraku. Također, "prestravilo me" saznanje da je američki predsjednik običavao slati, kao izraz dobre volje, nevine zatvorenike na saslušanje u... Assadovu Siriju! Da, oni su slani od strane Vošingtona da budu ispitivani tamo, što Samantha sada naziva Sirijskim "gulacima".

Blentavi stari svijet. Samantha, Bog je blagoslovio, nije spomenula Gazu, gdje je popriličan broj palestinske djece ubijen od strane Izraelaca. Niti Jemen, gdje američki saveznički glavosječe sada ismijavaju šiite i ubijaju gotovo 4.000 civila. Niti masovna Isisova ubojstva u Mosulu. Niti je - što je najčudnije od svega - Samantha spomenula 9/11. Tu se, zacijelo, desio međunarodni zločin protiv čovječnosti dostojan spomena u Samanthinoj prozivci srama. 3.996 nevinih mrtvih. Pod moranje, čovjek bi pomislio, zbog obrušavanja na Sirijce i Ruse i Irance.

Ali ne. Jer tu ima malecki problem, zar ne? Budući da je 9/11 krvoproliće izvršila al-Qaida. A al-Qaida je u Siriji promijenila svoje ime u al-Nusra, a zatim u Džabhat Fateh al-Šam i - dobro, to je al-Šam (alias Nusra, alias al-Qaida) koja se bori protiv sirijskog režima u istočnom Haleppu. Malo je teško, vidite, za Samanthu da izrazi svoj užas nad najstrašnijim napadom na svoju zemlju u novijoj historiji - govoriti o "barbarizmu protiv civila" - kad je i sama kriminalna "džihadistička" organizacija koja je počinila tu sramotu, da, u istočnom Haleppu, boreći se protiv sirijske vojske.
   
  • Follow me on Academia.edu
  • Log in or create an account

    fb iconLog in with Facebook
    DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd